Акценти

„ЛЪЧ“ – НОВО ЗАГЛАВИЕ НА СЦЕНАТА НА ТЕАТЪР „ВЪЗРАЖДАНЕ”

klara-jpg“ ЛЪЧ“ е спектакъл, който  вълнува и буди размисъл за това как хората възприемат различията си – една от темите, които пронизват цялостното драматургично творчество на Уилям Шекспир – от „Ромео и Жулиета” до романтичната „Зимна приказка”. Още от времената на племенните общества, хората са се разделяли посредством граници и стени и са воювали, както воюват и днес, заради разликата в религиите, обществения строй, политическите системи. Постановката на „Лъч” е една запомняща се галерия от образи, взаимоотношения, пластика и цветове, която въздейства пряко на сетивата, напомняки че ксенофобията и расизма могат да доведат човечеството до необратими последствия.

Клара Армандова е завършила Магистратура по режисура в Университета в Лийдз, Великобритания, през 1992г. През 1994 г. е удостоена с наградата за най-добър режисьор на Международния Театрален Фестивал в Единбург за постановката й на „Ромео и Жулиета“ в театъра на Европейска Фондация „Демарко“. След 1994 работи активно като режисьор във Великобритания и САЩ. Постановките й са отбелязани в английската преса като „изключително силно въздействащи върху сетивата със своята визуалност напомняща картините на Караваджо, със своето движение и разнообразие в гласовата тоналност” (М. Релич в The Scotsman, окт., 1994г. ) „филмова музикална картина” (Д. Грийнуд в Bradford Telegraph, септ., 1994г.).  През 1996г. Клара Армандова поставя в няколко регионални театри, Лондон-Фриндж театри и в Лондонския Уест Енд: „Женитба“ в Т-тър Торндайк, „Дъщери“ в Т-тър Уайтхол в Уест Енд, „Акшън“ в Т-тър Хампстед, „Кабаре“ в Хартфордшиър Куийнз Т-тър. През октомври / ноември 1997 г. поставя „Женитба” по Николай Гогол в Оук Стрийт Т-тър, Портланд Мейн, САЩ. Режисьор е на поредица късометражни филми, от които „Трохите на щастието“ („The Crumbs of Happiness“) е прожектиран в кино Метро на Лестър Скуеър в Лондон и на Прегледа на Късометражното кино на Международния киновестивал в Кан 1999 г.

През 1999 г. написва 3 едноактни пиеси: „Неделя сутрин“, „Птици“, и „Назад към огъня“, които са публикувани в сборника „Нови драматурзи“ („New Playwrights“). Пиесата и „Неделя сутрин“ („Sunday Morning“) е адаптирана за радио и излъчена по Радио BBC3.

От 1999 г. е член на Съюза на Британските Писатели (WGGB).

През 2014 г. импресарска къща „Визион“ в София.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s