Театър в книги

      ИСТОРИЯ НА ДЛАН             „ Летопис на Драматичен театър”Сава Огнянов”-Русе”/1907-2014 г./

krum-snimka1

Един летопис на театър е своеобразна история на длан, защото в едно книжно тяло от няколкостотин страници се събира  цялата му история.. Така той ни дава възможност да почувствуваме движението на художествените процеси във времето, атмосферата на  живот на творците – техните празници, конфликти, стремления, възходи и падове. В един Летопис фактът възкресява отминалото време, защото ни спомня имена, събития, спектакли.По тази причина през последните години се забелязва осезаем интерес към  издаването на този тип история на даден театър. Вече почти всички софийски театри  си имат свой летопис, а същата тенденция вече има и в извънстолични театри.

Русенският драматичен театър, един  от съставите с най-стара и дългогодишна история, вече има  свой Летопис, който бе  официално представен  на 18 юни на форума „Европейска театрална работилница” в Русе , а на 28 октомври бе представянето му и в София.

„Летопис на Драматичен театър”Сава Огнянов”-Русе/септември 1907 – юни 2014 г./”   е съставен от дългогодишния драматург на театъра театроведът Крум  Гергицов. Той е работил над съставителството близо две години, като е използвал разнообразни източници, но основните са архива на театъра, много години съхраняван и поддържан от дългогодишните служители Кирил Георгиев и Георги Донков, архив на театъра за периода 1907-1960 г. , съставен от Васил Мавродиев. Много ценен източник са и материалите открити в Държавен архив-Русе, Русенската библиотека, Народната библиотека „СвСв..Кирил и Методий” и др.

Летописът представлява описание на всички спектакли, по сезони, с отбелязване на постановъчния екип: заглавие, автор, режисьор, сценограф, композитор, пластика, разпределение на актьорите в съответните роли, дата на премиерата. Много аромат внасят и отбелязването на важни събития в живота на театъра през сезоните:  участия в театрални форуми и получени награди на тях, чествания на юбилейни годишнини на творци, връчване на отличия, участия на театъра в международни фестивали, гостувания на чуждестранни състави. Отбелязани са и излизането на книги, посветени на историята на Русенския театър и на неговите творци. Всичко това създава една богата гама от факти, които оформят  плътна картина на театралния живот за цели  107 години.

Съставителят е избрал  за  начало на Летописа годината 1907, когато именно се сформира Градски  любителски театър, от който през 1910 г. при директорството на голямата българска актриса Роза Попова възниква вече и  професионалният театър.Тази година,1907, е приета и за основаване на Русенския драматичен театър.

Летописът е илюстриран и с много снимки , което превръща  изданието не само в справочно, но и в рекламно.

Накрая са приложени показалци на постановките, авторите и преводачите на пиеси, на режисьорите, сценографите, композиторите, авторите на хореографията и пластиката, на авторите, издали книги за Русенския театър.Отбелязани са по години директорите на театъра, както и драматурзите.Така справочният регистър добива голяма пълнота.

В предговора  на Летописа  проф. д-р  Надежда Тихова, изтъкнат изследовател на българския театър и дългогодишен преподавател в НАТФИЗ”Кр.Сарафов   прави обзор на историята на Русенския театър, отбелязва значението му в националното ни театрално изкуство. Тя самата е родена в Русе и  включването й в  книгата е своеобразна почит към родния й град. Тя самата със свои изследвания е обогатила неговата театрална книжнина.

В предговора участват и  д-р на изкуствознанието Василен Васев – дългогодишен драматург на Русенския театър и автор на три книги върху неговата история, Орлин Дяков – директор на театъра по чиято инициатива   всъщност става създаването на Летописа, Крум Гергицов разказва за своите вълнения при работата си  над изданието.

Консултант по съставителството и подредбата е театроведът Никола Вандов- участвал в съставянето на летописите на няколко софийски театъра , художник на  корицата – дългогодишната сценографка на театъра Виолета Радкова. Издател е издателска и рекламна къща „Парнас” – Русе. Летописът получи подкрепа от Национален фонд”Култура”/2014/ и Община-Русе/2013/.

Русенският театър има дълга и авторитетна история. На негова сцена са представяни забележителни спектакли, творили са изтъкнати личности на българския театър – в миналото и днес. Той продължава да заема авторитетно място в съвременния ни театрален живот. В този смисъл  излизането на неговия Летопис е принос не само към културната история на град Русе, но и принос към историографията на  националното ни театрално изкуство.

Кирил Петков

Крум  Гергицов. Летопис на Драматичен театър” Сава Огнянов”-Русе.ИК”Парнас”.Русе, 2014.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s