tete-a-tete

СТЕФАНИЯ КОЛЕВА Актриса

stefania-koleva

Стефания Колева

– Как направихте избора си за професия?

Книгите, авторите, актьорите, въображението, възхищението от всичко това и още много. Това, че можеш да бъдеш много и различни личности в рамките на един живот, да ги представяш и защитаваш на сцената пред салон, който винаги е жив, е нещо, което ме е вълнувало от ранна възраст.

– Какво е за вас театърът ?

Театърът е възкресението на личността. Нещо като  паралелен живот, живот, в който си различен и можеш да откриеш слабостите и силните си страни с лабораторна точност. Място, където душата е важна, където изследваш характера и интимностите на душата, а после я интерпретираш.

  –  А учителите ?

Водачи, натоварени с тежката задача да те заразят с вируса изкуство. Благодаря на учителите си Стефан Данаилов, Ивайло Христов, Илия Добрев, Иван Налбантов!

Лесно ли е да си актьор днес в България ?

Разбира се че не е лесно. Както не е лесно и за много хора, които живеят и работят в България. Една объркана, лошо управлявана, системно ограбвана страна. Проблемът не е че сме бедни, проблем е, че сме алчни, крадливи, мързеливи и вечно оплакващи се, хленчещи хора. Проблем е, че не мислим като общност, не мислим в перспектива. Не мислим за култура! Отделяме нищожни средства за култура. Поставяме хора на изкуството, в това число актьорите, в унизително положение. Да преживяват с мизерна заплата, така е и с музиканти от филхармонията, и артисти от операта! И никой не го интересува, никой не протестира. Всички се спасяват поединично. Реклама, телевизия, риалити, халтура. В резултат погрешна представа към професията и пълна липса на уважение. В крайна сметка страда културата. Това е по отношение на обществото в лицето на държавата, отнесено към актьорската професия.

Извън това да си актьор винаги е трудно. В един взаимносвързан, глобализиран свят, хората са много информирани и винаги сравняват с най-доброто.

Кога държавата ще има правилна политика към театъра ?

Когато ние, обществото, принудим политиците да променят отношението си към културата. Това е пътят да не изчезнем като нация и да не се обезличим.

– Бунтарка ли сте? Кое ви дразни в ситуацията днес у нас?

Не съм бунтарка, в смисъл Жана Д’Aрк, да поведа народа, не. Но не мога да приема много от днешните реалности в България.Дразни ме липсата на воля за промяна в обществото, като че ли повечето хора ги устройва тази ситуация, други пък не вярват, че нещо може да се промени. Не можем всички да емигрираме. Необходимо е да се научим да протестираме, да се борим срещу нещата, които не приемаме.Не революция, а системен натиск. В този смисъл съм бунтарка, а не конформист. Вярвам, че нещата могат да се променят. Случват се и много хубави неща в културата. Погледнете писателите ни Георги Господинов, Алек Попов, Милен Русков и още много.

Вие сте актриса, която е активна не само на сцената, но и на малкия екран…

Обичам професията си и силата на това чувство ме държи да я практикувам. Тази професия никога не може да те удовлетвори. Известното клише: най-добрата роля предстои.

Партньорството на сцената ?

То е като доверието между двама души. Когато си партнираш с правилните очи, контактът от удоволствието е неописуем, импровизацията може да стигне висоти.

С кои режисьори обичате да работите?

Имала съм шанса да работя с едни от най- добрите ни режисьори, някои от които не са вече между нас. Заразяват ме мислещите и провокиращи режисьори, тези, които безкомпромисно те ангажират с пиесата, която поставят.

Освен в „Животът е прекрасен“, „Веселите уиндзорки“, „Херкулес и Авгиевите обори“ на сцената на Народния театър и „Красиви тела“ на сцената на „Сълза и смях“, в кои други постановки участвате ?

Това са постановките,         в които участвам.

Имате ли житейска максима?

Нямам.

 

Лилия Динова

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s