Молитва

Арх. ИВАН ЦОНЕВ (1928 – 2017)

 

 

%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%be-%d0%b0%d1%80%d1%85-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d1%86%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%b2-%d1%81%d0%bd

След големите имена в българския куклен театър проф. Атанас Илков и проф. Николина Георгиева, завесата се спусна и пред  третия голям – арх. Иван Цонев. Той дойде в кукления театър от архитектурата и наложи новости, които промениха нашия театър. Иван Цонев е главното действащо лице в двете чудеса на сцената на Столичния куклен театър – спектаклите за възрастни ( тогава истинска новост за кукленото ни изкуство) „Крали Марко” – текст  Иван Теофилов по мотиви от едноименния филмов сценарий на Веселин Ханчев,  постановка Иван Теофилов, Иван Цонев, художник Иван Цонев и „По Декамерон” от Иван Теофилов (по Джовани Бокачо)      постановка Иван Теофилов, художник Иван Цонев. В личният му творчески репертоар са и спектакли, издигнали до върховете кукленото ни майсторство, които и досега са недостижими, като „Съкровището на Силвестър” от Анжел Вагенщайн,
постановка Атанас Илков,  кукли и декор  Иван Цонев , „Любовта на Алцест или „Мизантроп” по мотиви от Молиер, постановка Любен Гройс, художник Иван Цонев, „Петя и Вълкът” по Сергей Прокофиев, сценарий и режисура Атанас Илков и Николина Георгиева, кукли Иван Цонев и др.

0%be%d0%bd%d0%b5%d0%b2-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%be

„Крали Марко“

Той направи много и за издигането на художественото равнище на много извъстолични куклени театри.

През 1962 г., заедно с професорите Атанас Илков и Николина Георгиева, постави началото на висшето образование за куклен театър у нас, в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Иван Цонев е  сценограф на над 250 куклени постановки у нас и в чужбина и е носител на национални и международни награди. Поклон! („Т”)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s