Акценти

БТА ЗА СП.”Театър”

 

http://www.bta.bg/bg/c/VI/id/1527298

София, 28 февруари /Пенка Момчилова, БТА/
След 70-ия си рожден ден списание „Театър“ стана електронно, научи БТА от главния редактор Кева Апостолова.
Изданието запазва класическата структура на рубриките си, като към познатите са добавени нови, които включват публикуването и на театрални видеоматериали. Работният екип е същият, като е добавен net-редактор, запазва се и досегашната редакционна колегия. Държа на утвърдените автори на списанието, някои от тях направиха своите авторски дебюти именно на неговите страници, много израснаха, защитиха високи критерии и ще продължават да работят за изданието, каза Апостолова.
Тя е предала в Държавната агенция „Архиви“ хиляди фотоси и пълни годишни течения от последния четвърт век.
Миналата година доайенът на специализираните периодични издания за изкуство – сп. „Театър“, навърши 70 години и издаде „Фотоалбум 2“ (първият излезе за 65-годишнината му – през 2011 г.), както и „Летопис“ – на последните десет години (първият летопис беше издаден по повод на 60-годишнината – 2006 г.), припомни Кева Апостолова.
По думите й причините за преминаването в електронен формат са разпознаваеми, особено в областта театър. Основната е финансова. Списанието съществуваше с абонаменти и проекти. За съжаление местата за кандидатстване с театрални проекти са стряскащо малко, а отпусканите суми – под екзистенц минимума на проекта. Тиражът също падна под критичния минимум (1000) и превръща всеки издаден хартиен брой едва ли не в лукс, колкото и малък като обем да е той. А в същото време интересът към неговия PDF формат в сайта „Грозни пеликани“ непрекъснато растеше. Това беше знак, че е необходима тотална промяна, която да продължи неговото съществуване и мисия – да бъде паметта на българския театър. И тя стана – от печатно издание в електронно, каза главният редактор. Адресът е https://theatremagazine.wordpress.com.
Вече са публикувани отзиви за „Майстори“ от Рачо Стоянов на Петринел Гочев в Народния театър, за „Околовръстно“ от Емил Атанасов на Гергана Тодева в ТР „Сфумато“, портрети, лабораторни разговори, изследвания и други.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s