Блиц отзив

„ЖЕНАТА ОТ МОРЕТО” НА ИБСЕН В ТБА

 

Жената от морето

Гергана Плетньова и Георги Кадурин

 След големите епични театрални платна на Явор Гърдев, Александър Морфов, Лилия Абаджиева, след ефектните  сценични метафори, с които ни ангажират Стайко Мурджев, Диана Добрева, Крис Шарков и др., човек  понякога има нужда просто да влезе в салон, да седне и да се срещне спокойно с интелигентен и безхитростен театрален разказ, онзи разказ, който зрителят винаги е обичал и нарича добър театър. А когато той е написан от Ибсен, това вече е гарант, че словото ще е на висота и няма да ни дразни, както това умеят да правят доста преводни булевардни пиеси, изпоцапали сцените ни. 

Младата режисьорка Василена Попилиева не страда от комплекса „ млада съм, трябва да впечатля, а това става най-бързо с художествена агресия, дори бруталност”. Тя е направила точно разпределение на ролите и  с право е разчитала, както на опитния Георги Кадурин, така и на Гергана Плетньова, чието тънко и чувствително превъплъщение, подсилва  художественото внушение на спектакъла. Режисурата на Попилиева  не е на детайла, а на акцента – сюжетен и емоционален. Постигнатата интимност на сцената се пренася и в салона.

Стилна и органично вплетена в спектакъла е музиката на Добрин Векилов-ДОНИ, но дали е така и със сценографията? Тя е по-скоро безлична и сива – има ли я, няма ли я, ако я има къде е, какво иска да каже, а, сетихме се – Ибсен-фиорди, мъгли на брега, мъгли в душите, но…не така, отдавна не така, със зрителя, моля. Художниците обикновено казват „това е търсено”, ако и отговорът на Даниела Николчева е същият, значи го е намерила. („Т”)

 Театър „Българска армия”, камерна сцена „Миракъл” „Жената от морето”от Хенрик Ибсен, преводАнтония Господинова, сценична версия и постановкаВасилена Попилиева, сценография и костюми Даниела Николчева, музика Добрин Векилов ДОНИ, драматург Наташа Колевска, фотографИван Дончев, участват Георги Кадурин, Гергана Плетньова, Тигран Торосян, Десислава Касабова, Йордан Ръсин, Владислав Виолинов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s