Блиц отзив

„ЖЕНАТА ОТ МОРЕТО” НА ИБСЕН В ТБА

 

Жената от морето

Гергана Плетньова и Георги Кадурин

 След големите епични театрални платна на Явор Гърдев, Александър Морфов, Лилия Абаджиева, след ефектните  сценични метафори, с които ни ангажират Стайко Мурджев, Диана Добрева, Крис Шарков и др., човек  понякога има нужда просто да влезе в салон, да седне и да се срещне спокойно с интелигентен и безхитростен театрален разказ, онзи разказ, който зрителят винаги е обичал и нарича добър театър. А когато той е написан от Ибсен, това вече е гарант, че словото ще е на висота и няма да ни дразни, както това умеят да правят доста преводни булевардни пиеси, изпоцапали сцените ни. 

Младата режисьорка Василена Попилиева не страда от комплекса „ млада съм, трябва да впечатля, а това става най-бързо с художествена агресия, дори бруталност”. Тя е направила точно разпределение на ролите и  с право е разчитала, както на опитния Георги Кадурин, така и на Гергана Плетньова, чието тънко и чувствително превъплъщение, подсилва  художественото внушение на спектакъла. Режисурата на Попилиева  не е на детайла, а на акцента – сюжетен и емоционален. Постигнатата интимност на сцената се пренася и в салона.

Стилна и органично вплетена в спектакъла е музиката на Добрин Векилов-ДОНИ, но дали е така и със сценографията? Тя е по-скоро безлична и сива – има ли я, няма ли я, ако я има къде е, какво иска да каже, а, сетихме се – Ибсен-фиорди, мъгли на брега, мъгли в душите, но…не така, отдавна не така, със зрителя, моля. Художниците обикновено казват „това е търсено”, ако и отговорът на Даниела Николчева е същият, значи го е намерила. („Т”)

 Театър „Българска армия”, камерна сцена „Миракъл” „Жената от морето”от Хенрик Ибсен, преводАнтония Господинова, сценична версия и постановкаВасилена Попилиева, сценография и костюми Даниела Николчева, музика Добрин Векилов ДОНИ, драматург Наташа Колевска, фотографИван Дончев, участват Георги Кадурин, Гергана Плетньова, Тигран Торосян, Десислава Касабова, Йордан Ръсин, Владислав Виолинов

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s