Блиц отзив

„РЕВИЗОР” НА ГОГОЛ В САТИРАТА

 

ревизор 2

„Ревизор“

Въпросът е как да гледаме спектакъла – като студентски или като продукция на Сатиричния театър? Ако е като студентски е неетично да се изисква професионално майсторство от млади хора, които още не са се дипломирали. Но е задължително да им се каже в педагогически план, че имат проблеми с говорната техника, че бри-бре-бра-то им явно не е съществена част от студентското им ежедневие, че ни смущават трудностите, които срещат при „дишането” на репликите си, които са зададени от режисьорката в динамичен ритъм и правят излишните  дължини на представлението по-осезаеми.  Ако е като продукция на Сатирата, тогава бихме си казали че е хубаво точно този жанров софийски театър да има по-често в репертоара си  „Ревизор”, защото това е пиеса, сякаш писана за него и е имала своите бляскави премиери именно тук. ”Ревизор” на Гогол трудно се поддава на провал. Нина Димитрова – обичана актриса и театрален педагог, има свои решения за постановката, които са стилни, изненадващи и съобразени с камерното театрално пространство. Като една от най-добрите ни актриси – майсторки на гротеската, тук Н. Димитрова е разработила гротесковите сцени с истинско  вдъхновение.

Тъй като в постановката играят само студенти (без партньорство с изявени  актьори от Сатирата, с чиито опит да се срещнат), изниква въпросът дали пък други студентски постановки не са лишени от тази, сама по себе си хубава възможност, която, в случая  Сатиричният театър, предлага? И отново се сещаме, че  животът е несправедлив, изкуството също, но по-важното е, че ги обичаме. („Т”)

„Ревизор” от Н. В. Гогол, сценична версия и режисура Нина Димитрова, сценография  Юлиана Войков -Найман, Борис Далчев, участват студенти  „Актьорство за драматичен театър” клас проф. Здравко Митков

Съвместна продукция на Сатиричен театър „Алеко Константинов” с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s