Блиц отзив

„РОМУЛ ВЕЛИКИ” НА МГТ

Яростен и мокър
се измъкнах от утробата на майка си

никога не проумях с каква цел
и по чия повеля

Фр. Дюренмат, 1983, пр. В. Константинов

 

Герасим Георгиев-Геро/Ромул Велики

Българският театър се пази от Фридрих Дюренмат, страх го е от него, смята, че няма достатъчно образователни сили, твърде световен му е, твърде интелектуален му е, не знае как да представи парадоксите му, смущава се от отношението му към живота и човечеството като към чудовища и затова се радва, когато успява да се провре под равнището на автора. Такъв е спектакълът  „Ромул Велики” на МГТ  – радост от смелостта да включиш това заглавие в репертоара и притеснено шмугване в света му.

Слаба оценка за изпълнителя на главната роля Герасим Георгиев-Геро. Както игра Бай Ганьо и Пунтила на сцената на Младежкия театър, както фамилиарничи от телеекраните,  така сега играе и Ромул. Но той е звезда и сигурно, по стар български обичай, звездата трудно се режисира. Демонстрация на ужасна говорна техника и култура – 80 процента от текста не му се разбира, наслагване думи върху думи, на реплики върху реплики   ( професорите му от НАТФИЗ по техника на говор, които по някаква тяхна си инерция вероятно са му писали висока оценка,  би трябвало да се откажат доброволно от професурите, защото не само той е жертва на тяхната немарливост и невзискателност). Но той е българска звезда, пълни салоните, храни в тия бедни времена сцените, на които играе, хората мислят, че това е изкуство, защото са дошли на театър, а под покривите на театри, особено държавните и общинските,  би трябвало да има изкуство. Герасим Георгиев-Геро е природен талант, потънал до шия в него,  но професионалната сцена иска още хиляди актьорски способи, които владееха малко български актьори като например Асен Миланов, Иван Кондов, Ицхак Финци (постигнал незабравим Ромул Велики в едноименната постановка на Васил Луканов в Театър „София“,1973 г., ), Наум Шопов, Константин Коцев, по-младият Руси Чанев, разбира се, списъкът може да бъде разширен.

Romul Vasilena

Василена Атанасова в „Ромул Велики“

В този спектакъл има само два сценични факта, които говорят за творческа среща с Дюренмат: изпълнението на актрисата Василена Атанасова и първата, от трите  песни, на композитора Асен Аврамов.  (”Т”)

Списанието е готово да помести и други мнения.

 

 

„Ромул Велики” от  Фридрих Дюренмат
Режисьор: Бина Харалампиева 
Сценография: Чавдар Гюзелев 
Музика: Асен Аврамов 

Фотограф: Павел Червенков
Драматургичен вариант: Юрий Дачев 
Участват: Герасим Георгиев – ГероВасилена АтанасоваВесела БабиноваПетър КалчевБойко КръстановВладимир ДимитровВладимир ЗомбориСтоян МладеновЕвгени БудиновАтанас ЧоповВежен Велчовски

МГТ „Зад канала”

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s