Мелпомена без грим

 „А   ПОМНИТЕ  ЛИ?” Звезден спектакъл

 

ivon sn jpg

Гинка Станчева, Жоржета Чакърова и Красимира Казанджиева в „А помните ли?“

В  театралния живот на София от години се оформят  доста сцени, на които актьори от различни  столични театри играят заедно. Така нареченото свободно творчество на актьора  излезе и извън рамките на познатите ни от години сцени – Театър 199, различните камерни сцени към театрите и т.н. Непрекъснатото нарастване на броя на театралните сцени говори за повишения зрителски интерес. А и не е възможно в един милионен град да не възникват нови театрални пространства. Така и от няколко години познатото ни кино „Левски” се превърна в театрална зала, в която можем да видим   интересни спектакли.  Под името City Mark Art center салонът приютява интересни проекти на доказани театрални творци. Тук можете да гледате спектакъла „Догодина по същото време” с участието на Христо Шопов и Лилия Маравиля, „Ла” – спектакъл на актьора Рашко Младенов и музиканта Константин Цеков, „Аудиенция” на Вацлав Хавел с участието на Филип Трифонов в главната роля.

Ivon siti n

City Mark Art center

Наред с гореспоменатите заглавия салонът на City Mark Art  center  приюти и един спектакъл с участието на известни и доказали се възрастни театрални актьори. Разбира се,

голяма част от тях вече не могат да бъдат видяни на други сцени, но независимо от това те остават любими за поколения българска публика. Достатъчно е да спомена имената на  Иван Налбантов, Вели Чаушев, Емилия Радева, Гинка

Станчева, Красимира Казанджиева, Корнелия Петкова,  за да ни стане ясно за какво точно става дума. Вярно е, че днес голяма част от тези актьори са вече извън театрите, в които сме свикнали да ги гледаме и в които навремето сме се възхищавали от таланта им. Но има професии, при които възрастта няма значение и може би актьорската е една от тях. Когато талантът е неувяхващ, когато човек е съхранил искрицата творчески живот в себе си се оказва, че възрастта не е от такова значение.

ivon kolio petkov sn blagovesta zvetkova

Режисьорът Никола Петков, сн. Бл. Цветкова

Честно казано на фона на всички съвременни тенденции и течения в театралния ни живот отидох  без големи очаквания да гледам спектакъла. Но още в началото на представлението разбрах че греша. Отдавна не бях слушала стихове в изпълнение на Иван Налбантов. Прочитът му на Вазовия „Паисий” ме впечатли и  ме върна в годините, когато страната ни бе осеяна с рецитали  и думите на поетите стигаха до публиката чрез таланта на актьорите. А след него на сцената излезе Емилия Радева   с монолога на майката от „Животът – това са две жени ” на Стефан Цанев. Неволно се върнах  години назад в салона на Театър 199, където тя и Доротея Тончева играеха пиесата.

Ivon Korni

Корнелия Петкова

Удивих се на умението на тази любима за поколения българи актриса да съхрани таланта си и характерността си. А след нея…Жоржета Чакърова с „Продавач на надежда” на Джани Родари. И  целият й разказ за това как е бил направен спектакъла по стихове на италианския поет.

ivon sn 2

„А помните ли?“

Бях още дете, когато го гледах по телевизията и помня много добре актьорите, които участваха в него – Жоржета Чакърова, Мариана Аламанчева, Климет Денчев, Коста Карагеоргие, Светослав Пеев. И музиката на Петър Ступел! Беше наистина прекрасно. След нея на сцената излиза Иван Несторов с монолога „Сибир”. А спомените се нижат– „Параграф 22” на Джоузеф Хелър,”Архангелите не играят флипер” на Дарио Фо и всички спектакли, в които съм гледала Иван Несторов.

ivon mn artisti

Тони Тонев, Любомир Бъчваров, Димитър Стефанов и Емилия Цанкова в „А помните ли?“

ivon a pomnite s 3 aktrisin

Гинка Станчева, Емилия Цанкова и Красимира Казанджиева в „А помните ли?“

Но в никакъв случай не бих казала че това е спектакъл – носталгия по миналото. И в това е неговото достойнство. Режисьорът Никола Петков (познат на зрителите с постановките си в Музикалния театър, в Народния театър и на други сцени) не се е впуснал в носталгични спомени. Неговата цел е да покаже, че независимо от времето, независимо от факта, че вече не е на щат в някой театър, истинският актьор успява да съхрани таланта си. Това доказват всички участници в спектакъла – и Корнелия Петкова с монолога на   Мариола от „Татул” на Георги Караславов, и Красимира Казанджиева с монолога от пиесата „Тирамису” на  Йоана Овшанко.

ivon poklon 1

Реакцията на публиката е спонтанна – аплодисменти или притихнала зала.

Разбира се тук не мога да пропусна и стиховете на Валери Петров във великолепното изпълнение на Вели Чаушев.  А после…..второ действие на „Женитба” от Гогол.

Тук вече актьорите са във вихъра си.:  Гинка Станчева – Фьокла Ивановна, Емилия Цанкова – Агафя Тихоновна, Жоржета Чакърова – Анфиса, Любомир Бъчваров – Жевакин, Тони Тонев -Анучкин, Стефан Германов – Подкальосин и  Димитър Стефанов – Кочкарьов……Един изключителен  състав, ансамблово изпълнение, истински смях, спонтанни реакции от страна на  публиката. Театър в истинския смисъл на думата – жив и вдъхновяващ .

Игран първоначално на сцената на Студио 5 в Националния дворец на културата, спектакълът „А помните ли?” се вписва в афиша на City Mark Art center по подобаващ начин. За съжаление в представлението, което гледах, не участваха Гергана Кофарджиева и Йоана Буковска (нейното участие е връзката между поколенията), но съм сигурна че и двете актриси прекрасно се вписват в звученето на „А помните ли?”

Ivon poklon 2

Сценографията на Елена Иванова, разбира се, е условна, маркирана с няколко стола, а костюмите й  са съобразени с епохата. Най-важното тук е, че публиката има възможността да гледа обичани актьори, от сцената струи смях  и той действа на зрителя. Не са търсени някакви специални режисьорски решения. Никола Петков  просто е решил да остави актьорите да се изявят и да им даде възможност отново да се представят пред публиката. която ги обича. Сигурна съм, че хората, които отидат да гледат „А помните ли?” ще го направят точно поради тази причина – да видят отново любими актьори, звезди от различни театри, които вече не могат да бъдат видяни на други сцени.

  Ивон   Димитрова

Ivon poklon 3 jpg

 

 

Advertisements

One thought on “ „А   ПОМНИТЕ  ЛИ?” Звезден спектакъл

  1. Приятна информативна статия. Болшинството от снимките са с потресаващо лошо качество, не е коректно към актьорите. Убедена съм, че има добър снимков материал.

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s