Молитва

БЕЗ КРЕМЕНА БАБАЧЕВА (1942-2022)

Завършва театрознание във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” випуск 1961-1966;  специализира  в ГИТИС, Москва; работи като драматург  в театрите на  В. Търново, Плевен, Пловдив;  експерт в театралния център към МК.

 Кремена Бабачева е автор в „Енциклопедия на Българския театър”, а  в съавторство с колегите си Атанас Бояджиев, Богомил Стоилов и Стефан Янков издадоха книгата  „Сто сезона” (История на Пловдивския драматичен театър).

Тя се  интересуваше от „живия” театър и сътрудничеше с рецензии и статии в сп. „Театър” и други специализирани издания. Нейната професионална компетенция беше високо ценена, затова активно участваше във фестивални журита, съставителства, селекции и други театрални платформи.

Кремена Бабачева е от поколението театроведи, което усещаше, че театърът има нужда от тях. Това им даваше самочувствие и стимул да вграждат своя професионализъм в историята на българското театрално изкуство. Днес „театровед” е изчезваща професия, но тези, които са имали щастието  да се доближат до професионалната широта на Кремена Бабачева, знаят  колко важна и полезна е тя. („Т”)

Вашият коментар